Hieronta

Hieronta sopii pääsääntöisesti kaikille koirille. Siitä on erityisesti hyötyä kilpaileville koirille sekä aktiivisesti harrastaville koirille. Hierontaa käytetään  kilpailuun valmistavana sekä kilpailusta palauttavana hoitona. Hoidettuna lihaksisto toimii paremmin ja palautuu nopeammin suorituksesta , jolloin myös vammautumisriski pienenee. Näyttelykoirille hieronta on myös tärkeää. Kun lihaksisto on kunnossa, liikkeet ovat ilmavat ja ryhti hyvä.

Myös kotikoirat kärsivät lihaskireyksistä esimerkiksi yksipuolisen tai liian vähäisen liikunnan seurauksena. Omistaja saattaa huomata muutoksia koiran liikkeissä. Koira saattaa peitsata, olla haluton hyppäämään tai kävelemään rappusia. Nämä muutokset kertovat usein lihasperäisistä ongelmista.

Tullin huumekoira Happy

Käyttö- ja työkoirilla työskentely ympäristöt vaihtelevat. Muun muassa liukkaat lattiat ja epävakaat alustat saattavat aiheuttaa alusta-arkuutta, jonka seurauksena  lihakset saattavat jumittua.

Hierontaa tulisi käyttää erityisesti ennaltaehkäisevänä hoitomuotona, mutta hieronta on usein oleellinen osa  leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa. Kuntoutuksen tavoitteena on palauttaa vamman jälkeen tilanne mahdollisimman normaaliksi. Esimerkiksi  ontumisen loppuminen, koordinaatiokyvyn ja tasapainon palautuminen sekä lihasvoiman palautuminen ennalleen. Kuntoutus sisältää usein hieronnan lisäksi erilaisia hoitomuotoja ja liikerataharjoitteita. Kuntoutusohjelma on aina tapauskohtainen ja tehdään mielellään yhdessä eläinlääkärin kanssa.

Hieronnalla pystytään myös rauhoittamaan helposti stressaantuvaa koiraa sekä helpottamaan nivelrikkoisen elämää. Hieronta vaikuttaa myös psyykkeeseen. Rentouttava hieronta on oiva hoitomuoto erilaisiin kiputiloihin sekä vanhuudenvaivoihin.

Oireita, jotka yleensä kertovat lihasongelmista:

Tullin huumekoira Happy

Hieronta lisää verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja imunestekiertoa. Auttaa kuona-aineiden poistumisessa ja nopeuttaa palautumista. Lisää lihasten elastisuutta ja kimmoisuutta. Vähentää turvotusta sekä estää/vähentää arpikudosten ja kiinnikkeiden syntymistä.

Erilaisilla otteilla voidaan vaikuttaa hermostoon joko rauhoittavasti tai herättelevästi.

Koska jokainen koira on yksilö, hieroja kartoittaa koiran aina tapauskohtaisesti. Koiran yleinen terveydentila, harrastukset sekä mahdolliset lääkärinlausunnot ja röntgenkuvat osaltaan vaikuttavat hoitokertojen tarpeeseen ja määrään. Hoidon kesto on normaalisti noin tunti, mutta ainakin ensimmäiseen kertaan tulee varata enemmän aikaa. 

Koiran tulee päästä tarpeilleen ennen ja jälkeen hieronnan. Ruokaa ei tule antaa juuri ennen hierontaa eikä heti sen jälkeen. Veden saanti kuitenkin varmistettava koska hieronta poistaa elimistöstä kuona-aineita ja myös siksi koira on usein janoinen hieronnan jälkeen.

Tarkemmat ohjeet miten tulee toimia ennen ja jälkeen hieronnan sekä mahdolliset kotiohjeet saat minulta tapauskohtaisesti.

Hierontaa käytetään:

Esteenä hieronnalle mm:

 

Vesiterapia

Vesiterapiaa käytetään kuntoutusmuotona niin tuki- ja liikuntaelinsairauksissa kuin niiden ennaltaehkäisyssäkin. Se on erinomainen hoitomuoto nivelrikkoisille sekä leikkauksesta tai traumasta toipuvalle. Sitä käytetään myös osana neurologisten ongelmien hoidossa sekä esimerkiksi raajan käyttämättömyysongelmissa. Siitä on hyötyä ylipainoisille koirille painonpudotuksessa sekä iäkkäille koirille vanhuuden vaivoissa. Lisäksi harrastus- ja kilpakoirille vesijuoksu on oiva harjoittelumuoto.

Veden noste, vastus ja hydrostaattinen paine ovat vesiterapia avainsanat. Noste pienentää nivelille kohdistuvaa kuormaa sekä avustaa heikkojen lihasten kuntoutumista. Vesi kannattaa koiran painoa, jolloin ontuvakin koira pystyy vedessä harjoittelemaan mahdollisimman normaalia askeltamista. Leikkauksesta toipuva koira pystyy liikkumaan vesikävelymatolla turvallisesti eikä niveliin kohdistu kontrolloimatonta liikettä kuten esimerkiksi uidessa saattaa käydä. Hydrostaattinen paine tukee niveliä sekä vähentää turvotusta nivelissä ja kudoksissa. Koska veden vastus on suurempi kuin ilman vastus, se auttaa lihasten vahvistumista sekä parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä. 

Vesiterapia pähkinänkuoressa, 

Vesiterapiaa käytetään:

 Vesiterapian hyödyt:

Vesiterapiassa käytetään vesijuoksumattoa, jossa koira liikkuu vedessä liikkuvalla matolla. Vedessä oloaika ja veden korkeus määräytyy vesiterapian tarkoituksen mukaan. Yksilöllinen kuntoutussuunnitelma tehdään aina kyseisen koiran tilanteen mukaan. Tarvittaessa konsultoin hoitavaa eläinlääkäriä.

Juoksumatto

Juoksumatto on erinomainen lisä oli sitten kyseessä kuntoutus, painonpudotus tai kun halutaan lisätehoa treenaamiseen. Se tarjoaa tehokkaan hoitomuodon mm.ortopedisten ongelmien jälkihoidossa. 
 
Juoksumattoharjoittelu mm.lisää nivelten liikkuvuutta, kehittää ja vahvistaa lihaskudoksia. Parantaa tasapainoa sekä koordinaatiokykyä, vahvistaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä.
 
Harrastuskoirilla juoksumatolla voidaan lisätä treenin tehokkuutta tai keskittyä esim. joko takapään tai etupään vahvistamiseen kaltevuutta säätämällä. 
 

Muita hoitomenetelmiä:

Laserhoito, lämpö- ja kylmähoito sekä mobilisaatio (liikehoito)